2016. január 8., péntek

Honnan veszik az erőt?

A menedék kérőket semmi sem állítja meg (link)

Honnan veszik ezek a menekültek az erőt, amellyel nekivágnak télvíz idején is a háborgó tengernek? Honnan veszik az erőt, amellyel képesek elviselni az őket ért hányattatások hosszú sorát? Onnan, hogy tudják, mit akarnak. Életben akarnak maradni. És honnan van az, hogy mi képtelenek vagyunk bármi értelmeset is kitalálni az így kialakult helyzettel kapcsolatban? Onnan, hogy nekünk fogalmunk sincs arról, hogy mit akarunk. Illetve vannak kisebb céljaink, nagyobb, szebb lakás, új autó, színesebb tévé, több szabadság, utazások, munkahelyi és magánéleti sikerek, elismertség, kinek kinek a magáé, de hát hol vannak azok súlyban az ő igen egyértelmű és lényeget érintő egyetlen céljukhoz képest?

Egész biztos vagyok abban, hogy az összes problémának mi magunk vagyunk az okozói és a lehetséges megoldói is. Az a baj, hogy nem merünk elég tágas tágas távlatokban gondolkodni, és nem merünk elég tágas szívvel szeretni. Nincsen semmi más baj az emberrel, és a világgal se lenne, ha erre az említett kettőre találnánk valamilyen orvosságot. Az emberekben még óriási lehetőségek lapulnak, letapadt, használatba nem vett energiák Mega-, Giga, Terrawatt-jait hordozzuk magunkban mindnyájan nagy lelki nyugalommal anélkül, hogy erről a legcsekélyebb tudomásunk lenne. Nincsenek nagy céljaink, túl szeretnénk élni a napokat nagyobb megrázkódtatás nélkül, és ez egy ideig megy is (aztán persze nem, de arra most nem gondolunk, mert ha nem tekintünk egy problémát, akkor az olyan, mintha az a probléma nem is létezne), túlélünk ezt-azt, viszont közben nem történik semmi említésre méltó. Akinek nincsenek érdekes céljai, azzal nem fognak érdekes dolgok történni, és nem fog érdekes átalakulásokon keresztül menni.

Szóval, ha azt akarod, hogy legyen húzása az életednek, akkor először is találnod kell egy elég húzós célt. Ha kis célt találsz, kis húzása lesz az életednek, ha nagy célt találsz, úgy fogsz hasítani, mint a repülő hollandi. Ha pontosan olyan súlyú célt találsz, mint a menekültek, akik az életben maradásukért küzdenek, akkor Neked is pont akkora erőd lesz, mint amekkora az ő elszántságukban mutatkozik meg. Találj egy ilyen egyértelmű, határozott célt, és rögtön érkezni fog hozzá az erő, amellyel törekedhetsz majd kitűzött célod elérésére. Ha nincs ilyen célod, ne csodálkozz azon, hogy erő sincs Benned. Honnan lenne? Minek lenne?

Nincs olyan, hogy előbb az erő, és aztán a cél. Nincs. Ha így gondolkodsz, el vagy veszve. Előbb legyen egyértelmű és világos célod, amelytől semmi sem tud eltántorítani, úgy, ahogy a menekülteket sem lehet eltántorítani a céljuk felé vezető utazástól, és akkor majd szép fokozatosan a cél felé vezető út megtételéhez szükséges erő - amelyet egyébként letapadva már nagyon régóta hordozol - fel fog fakadni Benned. Először meg kell hallani a hívást, neki kell vágni a sivatagnak, aztán majd elkezd hullani a manna az égből. Ám a sorrend ez, és nem a fordítottja!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése